FSC Sucupira amarela bank ProRail Rotterdam

Houten Stationsbank ProRail

Referent Epsilon NV

Realisatiedatum Najaar 2012 - zomer 2014

Categorie

Trefwoorden , , ,

Site http://www.epsilonvs.com/

< Terug naar overzicht

Hardhouten stationsbank ProRail

De nieuwe serie station-meubilair van ProRail is inmiddels te zien op enkele stations in Nederland. In het ontwerp neemt massief tropisch hardhout met het FSC keurmerk een belangrijke plaats in. Epsilon NV uit België heeft – in combinatie met OFN en Fabrique – de opdracht gekregen om circa 10 stations van de nieuwe serie te produceren. Innovita heeft Epsilon op technisch vlak ondersteund en tevens de inkoopbegeleiding verzorgd. ProRail zal in de komende jaren veel meer stations van het nieuwe meubilair gaan voorzien.

Comfort & uitstraling

Uitgangspunt van het ontwerp – naar het gedachtegoed van Blom en Moors – zijn de woorden comfort en uitstraling. Uiteraard past het geheel binnen de kaders van duurzaam bouwen. Zo is voor FSC gecertificeerd tropisch hardhout gekozen en is de afwerking gebaseerd op natuurlijke oliën. In het ontwerp is keuzevrijheid om per station uit een aantal kleurentinten te kiezen. Zo is voor Rotterdam Centraal gekozen voor een donkere transparante afwerking, terwijl in Hoevelaken en Den Haag een bijna naturel tint is toegepast.

De massieve banken voelen stevig aan. Het natuurproduct hout geeft een extra kwaliteit aan de perrons en de stationshallen. Ervaar zelf het comfort en de uitstraling op de stations, bijvoorbeeld de stations van Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal, Hoevelaken of Groningen Europapark.

Technische advisering & inkoopbegeleiding

Innovita heeft bijgedragen met de kennis en expertise van tropisch hardhout. Samen met Epsilon is het ontwerp – dat oorspronkelijk in plaatmateriaal was bedacht – omgezet naar een realistisch ontwerp met tropisch hardhout. Mooi detail is de ‘blinde bevestiging’: nergens zijn schroeven in het zicht gekomen.

De houtsoortkeuze is gevallen op een Zuid-Amerikaanse hardhoutsoort. Innovita heeft Epsilon tevens geholpen om tot een verantwoorde inkoop van het hout en de nodige bewerkingen te komen.